piątek, 19 kwietnia 2013

PAPATACZE


Papatacze - "ciasteczka wywodzące się z kuchni włoskiej, odmiana ciastek półfrancuskich przyrządzanych z ciasta drożdżowego, masła oraz cukru pudru i cynamonu. Po upieczeniu papatacze pokrywa się glazurą."  cytat z WIEM

CIASTO:
25 dkg mąki
2,5 dkg drożdży (25 g)
1/4 szklanki mleka
2,5 dkg cukru (25 g)
4 dkg rozpuszczonej margaryny
1 jajko
szczypta soli

NADZIENIE:
5 dkg rodzynek (niekoniecznie)
5 dkg migdałów
5 dkg orzechów
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka skórki z cytryny
łyżeczka cynamonu
cukier brązowy (może być biały)
2 dkg margaryny
2 łyżki soku z cytryny

POLEWA:
1 łyżka śmietany
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Zrobić rozczyn z drożdży. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka, płaską    łyżeczkę cukru, ok. 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-  30 min. Do składników na ciasto wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Zostawić do   wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta o  grubości 1 cm. Następnie posmarować placek roztopioną margaryną i posypać całość cukrem. Posiekać orzechy, migdaly i rodzynki, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, cynamon i sok z   cytryny - wymięszać i nałożyć nadzienie na cały placek.


Ciasto zwinąć jak na makowiec i pokroić go na grubsze plastry (ok. 2 cm).




Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i   poczekać aż troche urosną.




Piec na złoty kolor w 180°.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz