piątek, 19 kwietnia 2013

gołąbki z mięsem




SKŁADNIKI:
1 nieduża główka świeżej białej kapusty,
10-12 dkg ryżu,
40 dkg mięsa mielonego,
1 duża cebula,
sól, pieprz,

Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy.



Ostrożnie odrywać liście kapusty, ścinając ich twarde części.




Ryż ugotować na sypko i wymieszać go razem z mięsem. Dodać do masy mięsnej cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oliwie oraz przyprawy: sól i pieprz. Na każdy listek nakładamy porcję mięsa i dokładnie zwijamy (zaczynamy zwijać od strony miękkiej liścia, 
zaginając przy tym boki).




Zwinięte gołąbki układamy ciasno w dużym garnku




i zalewamy bulionem (ja robie bulion na bazie kostki rosołowej).




Wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. 180°C. Duszenie w piekarniku ma to do siebie, że trudno te gołąbki przypalić w przeciwieństwie do duszenia na gazie:)




Można do sosu z kapusty dodać przecier pomidorowy i zagęścić go mąką, wtedy otrzymamy pyszny sos do gołąbków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz