sobota, 20 kwietnia 2013

lody waniliowe z maszyny - najlepsze:)




Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia prawdziwych domowych lodów. Kupiłam w sklepie internetowym maszynę do lodów (Philips HR 2302; 0,7 litra pojemności) co prawda ma już swoje lata, ale była bardzo mało używana, nawet powiedziałabym, że wogóle. Przeglądałam różne przepisy na internecie jak zrobić domowe lody i w końcu spróbowałam zmodyfikowanego przeze mnie przepisu. Lody wychodzą przecudowne - nigdy lepszych nie jadłam. Im więcej się da śmietanki tym lody są bardziej kremowe i puszyste. Należy pamiętać, żeby masa na lody była bardzo dobrze schłodzona - wtedy lody szybciej gęstnieją w maszynie. Są banalne w przygotowaniu a jakie pyszne. Maszynę mam już od roku, a lody robię bardzo często. Żałuje tylko jednego - że nie kupiłam większej pojemnościowo maszyny:)

SKŁADNIKI:
250 ml mleka
70 g cukru
1/2 laski wanilii
3 żółtka
ok. 200 ml śmietanki 30% (może być mniej - wtedy będą mniej puszyste)

Mleko zagotować z 2/3 częściami cukru i laską wanilii (nożem wydłubać ziarenka i razem z laską dodać do mleka).



Gdy się zagotuje wyjąć laskę. Żółtka ubić na jasną masę z pozostałym cukrem.




Gorące mleko wlać powoli do żółtek cały czas miksując.




Masę przelać z powrotem do garnka i drewnianą łyżką, na najmniejszym ogniu, ciągle mieszać masę ok 2 minut nie dłużej (NIE dopuścić do zagotowania bo się zwarzy). Masa lekko zgęstnieje - gdy przejedziemy palcem po drewnianej łyżce musi zostać ślad).




Studzimy, musi być całkowicie zimna. Na końcu wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy. Przelewamy do maszyny i gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz