sobota, 20 kwietnia 2013

lody o smaku czekolady Milka



SKŁADNIKI:
250 ml mleka
70 g cukru
3 żółtka
ok. 200 ml śmietanki 30% (może być mniej - wtedy będą mniej puszyste)
1 tabliczka czekolady mlecznej  "Milka"

Mleko zagotować z 2/3 częściami cukru. Żółtka ubić na jasną masę z pozostałym cukrem. Gorące mleko wlać powoli do żółtek cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnka i drewnianą łyżką, na najmniejszym ogniu, ciągle mieszać masę ok 2 minut nie dłużej (NIE dopuścić do zagotowania bo się zwarzy). Masa lekko zgęstnieje - gdy przejedziemy palcem po drewnianej łyżce musi zostać ślad).
Dodajemy pokruszoną czekoladę do gorącej masy i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, musi być całkowicie zimna. Na końcu wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy. Przelewamy do maszyny i gotowe:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz