Cieniutkie i delikatne w smaku ciasto to atuty tych pierogów. Wypróbowałam kilka przepisów na ciasto pierogowe i te jest zdecydowanie najlepsze z najlepszych:) Łatwo się je rozwałkowuje, ciasto jest elastyczne i pierogi się nie rozwalają podczas gotowania mimo iż ciasto jest cieniutkie. Po ugotowaniu warto je posmarować olejem (ja smaruje pędzlem) wtedy nie będą schnąć. W innym poście ("coś na obiad...") umieściłam przepis na pierogi ruskie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szkl. ciepłej wody
1/4 szkl. oleju
3 szkl. mąki ( należy dodać tyle mąki by ciasto się nie lepiło do rąk)
szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ MIĘSNY:
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
2 duże cebule
sól, pieprz
olej
Łączymy wszystkie składniki na ciasto, jeśli ciasto się lepi do rąk - podsypujemy je mąką. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy na nie zimny farsz i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Wyjmujemy zaraz gdy pierogi wypłyną na wierzch. Możemy posmarować olejem, by nie wyschły. Podajemy ze zrumienioną na tłuszczu cebulką.
Farsz: 1 cebulę siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem (można dać wegety) i dalej chwilę smażymy. Ostudzone mięso mielimy na najdrobniejszym sitku, drugą cebulę siekamy bardzo drobno i podsmażamy. Łączymy cebulę z farszem. (Ja daję dość dużo pieprzu, by farsz był wyrazisty w smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz