Składniki:
2 woreczki ryżu
ok. 1 szklanki mleka i 1 szklanki wody (ja dawałam na oko)
1 litrowy słoik potartych jabłek (mogą być świeżo starte)
cukier (ja użyłam brązowego)
cynamon
3-4 łyżki śmietany
sól
kilka wiórków masła
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z tym że dajemy pół na pół wody i mleka, solimy i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Potarte jabłka zagotowujemy na ogniu, dosypujemy cynamon i cukier według naszego uznania (wszystko zależy od słodkości jabłek). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy jeden woreczek ryżu i kilka wiórków masła. Następnie na ryż nakładamy pół musu jabłkowego, posypujemy go cynamonem i cukrem. Później kolejno znowu ryż, wiórki masła i mus jabłkowy. Na wierzch jabłek wylewamy śmietanę (nie dużo, ok. 3-4 łyżki), posypujemy cynamonem i obficie cukrem. Zapiekamy w piekarniku w 200°C ok. 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz