Bardzo łatwy przepis na szybki obiad - łopatka zapiekana na ziemniaczkach. Przepis ten pochodzi z tej stronki, jednak odrobinę go zmieniłam. Polecam:)
Składniki:
kilka plastrów łopatki lub karczku
ziemniaki
olejpieprz, sól, majeranek, czerwona słodka papryka
vegeta
sok z cytryny
2 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki margaryny lub masła
2 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki margaryny lub masła
Wykonanie:
Mięso lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą, papryką i majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu mięso będzie kruche) i polewamy trochę olejem. Dokładnie mieszamy, by całe mięso pokryło się przyprawami. Ziemniaki obieramy i kroimy w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Naczynie smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków, solimy. Mięso układamy na ziemniakach. Pieczemy ok. 35 - 40 min w zamkniętym naczyniu.
Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Po 40 min pieczenia mięsa polewamy całość czosnkowym sosem. Pieczemy jeszcze 15-20 min bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz