Składniki:
gotowy biszkopt (ja użyłam kakaowy), można także upiec biszkopt wg własnego przepisu:)
poncz do nasączenia biszkoptu:
120 ml przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
krem:
600 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
dodatkowo:
świeże truskawki
dżem truskawkowy
gorzka czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki ponczu mieszamy razem. Następnie robimy krem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
Pierwszy placek biszkoptu lekko nasączamy ponczem, smarujemy cieniutko dżemem truskawkowym i wykładamy 1/3 kremu, równo go rozsmarowując na biszkopcie. Na krem układamy połówki truskawek. Całość przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptu, nasączamy go ponczem, smarujemy dżemem, kremem i układamy truskawki. Na koniec przykrywamy ostatnim plackiem, lekko skrapiamy go ponczem i smarujemy resztą kremu nie zapominając o brzegach. Wszystko wyrównujemy dużym nożem. Na wierzch tortu układamy truskawki, a boki obsypujemy startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz