środa, 20 listopada 2013

Krokiety z mięsem


SKŁADNIKI:
na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
na farsz:
2 cebule
ok. 40 - 45 dkg mięsa mielonego wieprzowego
vegeta, pieprz
olej do smażenia
ponadto:
1-2 jajka
1/4 szklanki wody
bułka tarta
olej do smażenia

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone, przyprawy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mięso jest już ostudzone, mielimy je w maszynce na najdrobniejszym sitku, gdy potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku - ma być lekko pikantne. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w wysokiej misce. Ciasto ma być gładkie. Smażymy cienkie naleśniki na patelni (ja smaże bez oleju na teflonowej patelni). Na usmażone naleśniki nakładamy cienko farsz mięsny i zwijamy je w rulon, przecinamy na pół. Każdy krokiet moczymy w jajku roztrzepanym z odrobiną wody i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.


1 komentarz: