sobota, 16 listopada 2013

Lazania


SKŁADNIKI:
50 dkg mięsa mielonego
makaron do lazanii 12-14 płatów (wg mnie najlepszy makaron to Primo Gusto)
1 duża cebula
puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
starty żółty ser
vegeta, pieprz, oregano, bazylia
olej
sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
3-4 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz

Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mielone mięso i smażyć je, aż straci różowy kolor. Dodać puszkę pomidorów, doprawić całość vegetą, pieprzem, bazylią i oregano - gotować ok 10 minut bez pokrywki. Przez ten czas robimy sos beszamelowy: w garnku roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę energicznie mieszając. Gdy margaryna połączy się z mąką, wlewamy zimne mleko stale mieszając, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę np keksówkę smarujemy margaryną. Układamy 3 lub 4 warstwy: najpierw płaty makaronu, nadzienie mięsne, starty ser, sos beszamelowy i znów płaty makaronu itd. Na wierzchu przykrywamy płatem makaronu, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 45 minut. 



2 komentarze:

  1. Miałam zaszczyt jeść to smaczne cudo,szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerza.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam wszystkim tę lazanię. Jest pyszna. Ja robię więcej sosu beszamelowego tak z 1,5 szklanki mleka, po prostu lubię jak jest go więcej.

    OdpowiedzUsuń