sobota, 23 listopada 2013

Naleśniki z mascarpone i sosem truskawkowym


Jeśli potrzebujemy zrobić szybki obiad i jeszcze na dodatek mamy ochotę na coś słodkiego to zdecydowanie polecam ten przepis:) 

SKŁADNIKI:
na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
na nadzienie:
250 g serka mascarpone
kilka truskawek (mogą być mrożone, ale wcześniej trzeba je lekko rozmrozić)
sos: 
ok 150 g truskawek

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni (ja smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej). Wszystkie truskawki tzn na nadzienie i sos - miksujemy. Do serka mascarpone dodajemy 1/4 powstałego sosu truskawkowego i wszystko razem miksujemy. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, zwijamy w rulon i polewamy pozostałym sosem z truskawek. 


1 komentarz:

  1. Te naleśniki pięknie wyglądają a jeszcze lepiej smakują polecam.

    OdpowiedzUsuń