czwartek, 28 listopada 2013

Pleśniak


Pleśniak - to ciasto z mojego dzieciństwa. Mama piekła go bardzo często i zawsze szybko znikał z blachy. Jest to bardzo popularne ciasto i chyba można znaleźć go na każdym blogu z przepisami kulinarnymi. Przepisy różnią się między sobą tylko nieznacznie, ale zawsze jest to ciasto kruche - dżem - ciasto - piana z białek i na to pokruszona lub potarta kakaowa kruszonka. W zależności z jakich owoców mamy dżem, ciasto smakuje inaczej i to właśnie lubię w tym cieście:)

SKŁADNIKI:
5 jajek
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru (pudru)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka dżemu
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
dodatkowo 0,5 szklanki cukru do piany z białek

Żółtka, margarynę i cukier utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części (jedna ma być większa). Do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Z białek ubić pianę i pod koniec ubijania wsypać cukier. Wyłożyć na blachę większą część ciasta, ponakłuwać go widelcem, posmarować dżemem, na to pokruszyć drugą część ciasta. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek i pokruszyć lub potrzeć (można wcześniej włożyć ciasto na chwilę do zamrażalnika by było twarde) na to ciasto kakaowe. Piec ok 30 minut w 180°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz