piątek, 29 listopada 2013

Fasolka po bretońsku


SKŁADNIKI:
50 dkg białej fasoli
25 dkg wędzonego boczku
50 dkg kiełbasy zwyczajnej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka,
1-2 łyżki mąki

Fasolę zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc. Fasolę zalać 7 szklankami wody i dodać kość. Posolić i gotować ok. 1 godz. do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do boczku - całość smażyć do zrumienienia. Koncentrat doprawić cukrem, wymieszać z odrobiną zupy. Z garnka wyjąć ugotowane 3-4 łyżki ziaren fasoli, rozgnieść na miazgę. Wyjąć kość. Do fasoli dodać miazgę, koncentrat i boczek z kiełbasą. Doprawić. Oprószyć mąką i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz