sobota, 14 grudnia 2013

Drożdżówki z jabłkami - ósemki



Już dawno nie jadłam tak dobrych drożdżówek:) puszyste i miękkie - mniam. Można je zrobić z różnymi owocami np. śliwkami, truskawkami itp. lub z marmoladą, budyniem. Myślę, że bez tej kruszonki i lukru nie były by takie dobre, więc warto ją zrobić. Polecam.

SKŁADNIKI:
250 g mąki
15 g drożdży
pół szklanki mleka
35 g cukru
pół jajka (jajko rozbełtać i wlać tylko pół)
30 g roztopionego masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jabłka
cynamon
kruszonka:
60 g mąki
30 g cukru
30 g zimnego masła
lukier:
1 łyżka śmietany 18%
pół szklanki cukru pudru
dodatkowo:
1 białko + 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek


Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, rozpuszczone, ciepłe masło i drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i pociąć na paski o długości ok 30 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek zwinąć w rulon, boki rulonu zwijamy do środka, z tym, że jeden górą, a drugi dołem tworząc ósemkę. Spłaszczyć dłonią i na środku rulonu powciskać kawałki jabłka. Posypać cynamonem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białko lekko ubić, dodać mleko i posmarować każdą bułeczkę. Mąkę, cukier i masło lekko zagnieść tworząc kruszonkę - posypać nią każdą bułkę i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Piec w 190°C przez 15-20 min. Po upieczeniu polukrować. Lukier: w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajemy cukier cały czas mieszając, aż się rozpuści. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz