poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kakaowe Orzeszki


Orzeszki to te ciastka, które uwielbiam najbardziej. W tym roku upiekłam ich z podwójnej porcji - jeszcze nie ma Świąt, a już połowa ciasteczek zniknęła:) Kilka lat temu nabyłam drogą kupna specjalną patelnię do pieczenia orzeszków - szczerze ją polecam. Na początku ciasteczka mogą trochę nie wychodzić, ale po kilku próbach dochodzi się do wprawy. 

SKŁADNIKI:
ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg orzechów włoskich mielonych
20 dkg margaryny (temperatura pokojowa)
10 dkg cukru pudru
1 żółtko
3-4 dkg kakao
masa:
15 dkg orzechów włoskich mielonych
0,5 szklanki wrzącego mleka
3/4 kostki masła (temperatura pokojowa)
0,5 szklanki cukru pudru
spirytus

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wyrobić. Rozgrzać patelnie na gazie i kłaść małe kulki. Piec ok 3 minuty co jakiś czas odwracając patelnię. Pierwsze partie ciastek piec troszkę dłużej, gdyż patelnia musi się dobrze rozgrzać. Upieczone skorupki ostrożnie zdejmować z formy gdyż są bardzo kruche. Gdy skorupki ostygną, napełnić je masą i zlepiać ze sobą. Masa: orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i wystudzić. Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę, dodać wystudzone orzechy, odrobinę spirytusu i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki. Gotowe orzeszki posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz