niedziela, 22 grudnia 2013

Orzechowa Krajanka


SKŁADNIKI:
20 dkg orzechów włoskich mielonych
20 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny (temperatura pokojowa)
18 dkg mąki pszennej
6 białek
polewa:
3 żółtka
15 dkg cukru pudru
sok z cytryny lub spirytus

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać mielone orzechy i mąkę - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Blaszkę (dużą) wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto. Piec w 180°C przez ok 30 minut. Polewa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę, dodać sok lub spirytus (niekoniecznie) i polewą oblać jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto pokroić w kwadraty i na każdy kwadrat położyć połówkę orzecha. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz