poniedziałek, 23 grudnia 2013

Krajanka orzechowa z marmoladą


SKŁADNIKI:
ciasto:
14 dkg masła
8 dkg cukru pudru
4 surowe żółtka
35 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada (ja użyłam o smaku róży)
masa orzechowa:
4 białka
25 dkg cukru pudru (można dać mniej)
20 dkg drobno pokrojonych orzechów włoskich

Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blachę i podpiec na złoty kolor. Następnie ciasto posmarować marmoladą. Białka i cukier dobrze wymieszać mikserem (ale nie ubijać na sztywno, masa ma być lejąca), dodać pokrojone orzechy. Powstałą masę wylać na ciasto z marmoladą. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu pokroić w romby lub kwadraty.
Przepis pochodzi z książki: "173 Specjały Siostry Anastazji"





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz