poniedziałek, 30 czerwca 2014

Filet z kurczaka w cieście francuskim


Składniki:
1 opakowanie gotowego prostokątnego ciasta francuskiego
1 pojedyńczy filet z kurczaka
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub chudego boczku (niekoniecznie)
4 plasterki sera żółtego
vegeta, pieprz
1 jajko

Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części i powstałe 2 płaty przecinamy na pół. Doprawiamy je vegetą oraz pieprzem. Ciasto francuskie przecinamy na 4 części. Na każdą z nich układamy na środku kurczaka owiniętego szynką parmeńską. Po obu bokach ciasta, nożem robimy cienkie paseczki tak by można z nich było zrobić warkocz. Na wierzch kurczaka kładziemy plaster sera i zawijamy paseczki na przemian tak by powstał warkocz. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłuconym jajkiem. Pieczemy w 190°C ok 30 - 40 min. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz