poniedziałek, 30 czerwca 2014

Mus czekoladowy wg Rachel Khoo



Mus czekoladowy - jest to przepis z programu kulinarnego Rachel Khoo. Wszystko po kolei skrupulatnie spisywałam i miałam tylko nadzieje, że proporcje będą dobre, no i udało się:) Mus wyszedł lekki jak piórko, nie za słodki dzięki gorzkiej czekoladzie. Troszkę czasochłonny, ale warto poświęcić więcej czasu na zrobienie go...

Składniki:
250 ml mleka
1 czubata łyżka kakao
3 jajka
50 g cukru kryształu
20 g mąki kukurydzianej
50 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki 30%

Mleko i kakao zagotować. Trzy żółtka i cukier kryształ zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę kukurydzianą ciągle miksując. Gorące mleko powoli wlewać do masy jajecznej ciągle mieszając. Zagotować - masa ma być bardzo gęsta. Przykryć folią i odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Pół porcji białek ubić z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Gdy masa zrobi się kremowa, dodać resztę białek i ubić. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Krem kakaowy wymięszać dobrze trzepaczką by nie było grudek i dodać roztopioną czekoladę. Dobrze wymięszać. Dodać ubite białka i powoli, ostrożnie wmieszać je w masę. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę i również wymieszać z czekoladowym musem. Nałożyć do pucharków i odstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz