piątek, 18 lipca 2014

Sernik z wiśniami


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
6 jaj
250g miękkiej margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (35g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1-1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

Na początek robimy ciasto. Do mąki dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, pokrojoną na mniejsze części margarynę oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe częśći i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki celem schłodzenia. 
Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę, cukier i jajka ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser, skórkę otartą z 1 cytryny, a pod koniec ucierania budyń i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy masę łyżką do całkowitego połączenia składników. Połową schłodzonego ciasta wylepiamy dno wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy. Na ciasto wylewamy masę serową. Na masie układamy wiśnie, a na wierzch ścieramy na tarce drugą cześć ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Sernik kroimy po całkowitym wystudzeniu.  
Żródło: klik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz