czwartek, 17 lipca 2014

Sos słodko - kwaśny do słoików


Odkąd spróbowałam tego sosu to robię go co roku. Wogóle nie ma porównania do tych dostępnych w supermarketach naładowanych chemią i wzmacniaczami smaku. Robi się go bardzo szybko. Jeśli chcemy zrobić obiad na szybko to ten sos jest to tego w sam raz. Wystarczy dodać pokrojonego kurczaka i podać go z ryżem. Mój mąż uwielbia ten sos:) Na zdjęciu są zapasy jeszcze z zeszłego roku - zrobiłam ich ponad 20 a zostały już tylko dwa. W tym roku powtórka. Naprawdę polecam.

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczane

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików i pasteryzować 20 minut.
Przepis pochodzi z tej strony: klik 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz