sobota, 19 lipca 2014

Tymbaliki czyli galaretka z kurczaka



Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
3 jajka ugotowane na twardo
mieszanka warzyw w słoiku (goszek, marchewka, kukurydza)
żelatyna
warzywa do ugotowania rosołu: cebula, marchew, por itd.
vegeta, pieprz

Ugotować rosół na 2 litrach wody dodając ćwiartki z kurczaka i warzywa. Doprawić go tak by był pikantny. Gdy kurczak będzie miękki, należy obrać mięso wyrzucając skóry i chrząstki. Mięso posiekać. Do gorącego rosołu (nie gotującego się) dodać odpowiednią ilość żelatyny wg opakowania - ja zawsze dodaje 2 łyżeczki więcej niż podano. Do przygotowanych wcześniej miseczek dajemy kolejno: plasterki jajka, warzywa ze słoika, posiekane kawałki kurczaka i zalewamy je gorącym rosołem z żelatyną. Można także dodać ogórki konsewowe, pieczarki marynowane i inne. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki by galaretka stężała. Podawać z sosem tatarskim, cytryną lub jak kto lubi - octem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz