środa, 6 sierpnia 2014

Ciasto z jeżynami / ostrężynami


Aktualnie nastał sezon na jeżyny (inni nazywają je ostrężynami) więc nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nimi ciasta. W zeszłym roku robiłam z nich kompoty - również polecam. 
Delikatne ciasto a'la biszkoptowe, wilgotne za sprawą dodanego do niego oleju. Przy jego pieczeniu można oczywiście wykorzystać inne owoce jak truskawki, maliny czy jagody.

Składniki:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
jeżyny / ostrężyny

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (musi podwoić swoją objętość). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.. Gdy masa jajeczna będzie ubita, zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i po łyżce na przemian dodawać mąkę i olej. Gotowa masa powinna być jednolita i gęsta. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wylać ciasto i na nim poukładać umyte i przebrane owoce. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz