wtorek, 26 sierpnia 2014

Naleśniki szefa kuchni


Inspiracją do zrobienia tych naleśników była wizyta w naleśnikarni w Bielsku - Białej, gdzie podano nam właśnie takie danie i nazywało się "Naleśniki szefa kuchni". Było to już dawno temu, a te danie już robiłam chyba z milion razy:) Łatwe do zrobienia, dosłownie z kilku składników, polane obficie sosem czosnkowym. Naprawdę polecam.

Składniki:
Nadzienie:
1/2 fileta z kurczaka
ok. 10 pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz
Naleśniki:
1 kopiata szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
Dodatkowo: ser żółty, sos czosnkowy

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy, aż kurczak zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, sól i pieprz i dusimy kilka minut. Do miski dajemy wszystkie składniki na naleśniki i mieszamy mikserem na gładką masę. Smażymy na gorącej patelni - bez oleju, bo jest on w naleśnikach. Na placki wykładamy nadzienie, zwijamy, posypujemy statym żółtym serem i polewamy sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz