poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Domowe lody kakaowe


Domowe lody...mmmmm...poezja smaku. Porównując te lody z kupnymi można by rzec, że to całkiem inny deser:) Z lodów ze sklepu to tylko u mnie króluje Grycan. Odkąd zakupiłam maszynę do lodów, zakochałam się w robieniu lodów w domu. Nie jest to trudne, składniki są banalne. Robiłam już wiele smaków takich jak: mango, czekolada milka, czekolada gorzka no i oczywiście te podstawowe smaki. Wykorzystuje się do ich zrobienia surowe żółtka, ale zalewa się je wrzącym mlekiem i później jeszcze podgrzewa na gazie, więc moim zdaniem nie ma jakiegoś zagrożenia jeżeli chodzi o surowe jajka. 

Składniki:
250 ml mleka
70 g cukru
3 żółtka
ok. 200 ml śmietanki 30% (można dać więcej - wtedy będą bardziej kremowe)
2 łyżki kakao (można dać więcej)

Mleko zagotować z 2/3 częściami cukru. Żółtka ubić na jasną masę z pozostałym cukrem. Gorące mleko wlać powoli do żółtek cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnka i drewnianą łyżką, na najmniejszym ogniu, ciągle mieszać masę ok 2 minut nie dłużej (NIE dopuścić do zagotowania bo się zwarzy). Masa lekko zgęstnieje - gdy przejedziemy palcem po drewnianej łyżce musi zostać ślad). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudków. Studzimy w lodówce, musi być całkowicie zimna. Na końcu wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy. Przelewamy do maszyny, a następnie wlewamy do pojemnika i zamrażamy. Gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz