poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto ucierane z owocami


Bardzo łatwe do wykonania, zwykłe ciasto z owocami. W sam raz, gdy zachce nam się czegoś słodkiego do kawy. Można do niego użyć różnych owoców, nawet mrożone - z tym, że ich nie rozmrażamy, tylko wykładamy odrazu w takiej postaci na ciasto i pieczemy je wtedy dłużej. Ciasto jest takie jakie lubie czyli wilgotne i świeże nawet przez kilka dni - o ile tyle wytrzyma:) Składniki są na blaszke o wymiarach 20x30. Ja zrobiłam w keksówce ze zmniejszoną ilością składników. Przepis pochodzi z ulubionego bloga, który jest moim codziennym elementem przeglądania neta :D.

Składniki na ciasto:
200 g masła
szczypta soli
160 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g dowolnych owoców 

Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Kruszonka: wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz