Bardzo popularne w Niemczech ciasteczka pieniczki. Swój prawdziwy smak osiągają dopiero po kilku dniach, gdy zmiękną. Bardzo łatwe do zrobienia. Polecam. Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki".
Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Masło i miód podgrzać w garnku, aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić. W misce wymieszać: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy. Dodać rozpuszczone masło z miodem - wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać kandyzowane owoce - wymieszać. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje). Z ciasta lepić kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wystudzić. Na drugi dzień polukrować, gdy lukier zastygnie przełożyć do puszki, by zmiękły.
Lukier:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz