Baaardzo kruche, cynamonowo - orzechowe ciasteczka świąteczne. Dzięki dużej ilości cukru pudru, wyglądają jak prawdziwe śniegowe kule:) Mega łatwe do zrobienia. Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki".
Składniki:
230 g masła (temperatura pokojowa)
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ponadto:
cukier puder do obtoczenia
Masło i cukier puder utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać ekstrakt, sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy, zmiksować. Z powstałej masy formować nieduże kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość (z blachą) włożyć do lodówki na ok. 30 min. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Jeszcze ciepłe obtaczać dwukrotnie w cukrze pudrze. Odkładać na kratkę. Gdy wystygną należy je przełożyć do puszek lub pudełek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz