Składniki na ok. 9-10 bułek:
30 g drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
2 szklanki pszennej mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju
jajko
Farsz:
5 cebul
3/4 szklanki wody
można dodać pokrojony w kostkę boczek, wcześniej podsmażony na patelni
olej
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie do którego wlać wodę, dodać drożdże i wsypać cukier. Pozostawić na 10 minut, aż drożdże ruszą. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dosypując mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować farsz: Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko zezłoconą podlać wodą, przyprawić (sól, pieprz). Dusić bez pokrywki aż do wygotowania się wody. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki, uformować z nich kulki i rozpłaszczyć układając na blasze. Na "placuszki" nałożyć po porcji farszu i pozostawić do wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec ok. 25 minut.
Ja je podaje z sosem czosnkowym. Pycha:)
Sos: 1 mały jogurt lub śmietana, 2 łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku - całość zmiksować blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz