piątek, 16 sierpnia 2013

dymfoki, prażonki z kociołka


Składniki: ja zawsze robie wszystko na oko:)
ziemniaki (ich ma być najwięcej)
główka białej kapusty
kilka cebul
kawałek boczku - surowy lub wędzony
kilka pętek kiełbasy np. śląskiej
słonina lub skóra z boczku
sól, pieprz, można posypać przyprawą do ziemniaków, kminkiem

Na dno kociołka ułożyć plastry słoniny lub skóry z boczku, następnie obłożyć cały kociołek liśćmi kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Kapustę poszatkować, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w prążki. Na liście kapusty układać warstwami: ziemniaki, przyprawy, boczek, kiełbasa, cebula, kapusta i tak do zapełnienia kociołka. Na wierzchu musi być kapusta - poszatkowana lub można ułożyć całe liście kapusty. Ja na wierzch dałam jeszcze kilka łyżeczek smalcu ze skwarkami, ale nie jest to konieczne. Kociołek szczelnie przykrywamy pokrywą i pieczemy do miękkości na ogniu ok. 90 minut. Nie mieszamy! Nakładamy warstwowo.
Ja dymfoki podaje tradycyjnie z maślanką lub kefirem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz