Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego półtłustego sera (ja używam gotowego mielonego)
150 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
sok z 1 cytryny
1 białko
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Ponadto:
puszka brzoskwiń (417 g)
Wykonanie:
Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i siekać aż do połączenia. Wsypać proszek do pieczenia, połączyć. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 min.
Masa serowa: ser zemleć (chyba że mamy gotowy - taki z kubełka). Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Do masy dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać sok z cytryny, budyń i ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Brzoskwinie osączyć, pokroić w kostkę.Ciasto rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm lub w podłużnej blaszce. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, pokrojone brzoskwinie i wylać pozostały ser. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180° C. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz