Składniki:
250 g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
250 ml jogurtu, kefiru lub maślanki,
120 g cukru,
75 ml oleju,
skórka starta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny
krem cytrynowy:
1 szklanka mleka,
1 żółtko,
1/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
50 g masła
Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać jogurt, cukier i olej - dobrze wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok - dodać do masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do masy cytrynowej i energicznie wymieszać. Ciastem napełnić formę do muffinków wyłożoną papilotkami. Z podanej ilości wychodzi 12 muffinków. Piec 20-25 min. w 180°C.
Krem: połowę mleka, cukier i masło zagotowujemy w garnku. Drugie pół miksujemy z żółtkiem i mąką. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aż powstanie budyń. Krem schładzamy w lodówce.
Zimne muffinki ozdabiamy kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz