sobota, 26 października 2013

Tarta z mascarpone i białą czekoladą wg Ewy Wachowicz



Składniki:
ciasto:
220 g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
100 g masła,
2 żółtka,
szczypta soli
masa:
200 ml śmietany słodkiej 30%,
1 tabliczka białej czekolady,
250 g serka mascarpone,
1 łyżeczka cukru wanilinowego
owoce

Wykonanie:
Mąkę  i cukier puder przesiać przez sito, dodać szczyptę soli i zimne pokrojone w cząstki masło. Wszystko wymieszać w mikserze - ma powstać sypka kruszonka. Dodać 2 żółtka i zarobić ciasto. Na koniec owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem. Na wierzch wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć go grochem, fasolą lub ryżem i piec w 190° przez 15 min. Następnie wyjąć groch i dopiec na złoty kolor.
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier wanilinowy. Rozpuszczoną czekoladę dodać do serka mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie powoli łyżką wmieszać do serka ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na zimne upieczone ciasto. Udekorować owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz