sobota, 9 listopada 2013

Ciasto cytrynowe


Wyjątkowo łatwe do wykonania ciasto z orzeźwiającą cytryną. Najlepsze do zrobienia w sytuacji: "za godzinę przyjadą goście":) Może jest proste i skromne, ale smakuje wybornie. Puszyste i wilgotne - w sam raz do popołudniowej kawki.

SKŁADNIKI:
200 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki sody ( można użyć proszku do pieczenia w tej samej proporcji)
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
lukier:
1 łyżka śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy jajka. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny. Cały czas ubijając masę wsypujemy powoli mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki ( ja użyłam jednorazowej) i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 40 minut do tzw suchego patyczka. Gdy upieczone ciasto ostygnie robimy lukier. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy najlepiej tzw sprężynką, aż do rozpuszczenia cukru, lukier musi być gładki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy lukrem ciasto.



3 komentarze:

  1. Upiekłam- wyszło rozpływa się w ustach do kawy jak znalazł,a sąsiadki jakie zadowolone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacja. Ja uzyłam zbyt zimnego masła i zważyło sie po dodaniu jajek ale 40sek w mikrofalówce uratowało sytuacje, po wyjeciu z mikrofalówki zmiksowałam je jeszcze raz i dodałam mąke:) co prawda masło sie rozpuściło ale nie zepsuło to ciasta. Polecam jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń