czwartek, 5 grudnia 2013

Kotlety a'la gołąbki


SKŁADNIKI:
40 dkg białej kapusty
50 dkg mielonego mięsa
2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
2 jajka
bułka tarta
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany
bulion (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz
olej

Kapustę zetrzeć na tarce lub drobniutko poszatkować. Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić, by kapusta puściła soki. Po ok 15-20 min odcisnąć sok i wymieszać z mięsem, mąką ziemniaczaną, jajkami i doprawić. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Następnie przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością bulionu/rosołu i dusić kilka minut. Wyjąć z garnka kotlety, w miseczce wymieszać przecier pomidorowy z mąką pszenną i niewielką ilością rosołu spod kotletów. Całość wlać do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Zabielić śmietaną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, z ziemniakami lub z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz