Kotleciki drobiowe to alternatywa dla kotletów mielonych wieprzowych. Są bardzo soczyste no i bardzo smaczne. Polecam.
Składniki na 8 małych kotlecików:
pół fileta z kurczaka
2 małe cebule
1 jajko
1 bułka kajzerka (najlepiej czerstwa)
vegeta
pieprz
olej
Kurczaka kroimy na kawałki, półtora cebuli siekamy w kostke i szklimy na oleju, bułkę namaczamy w wodzie. Do miski dajemy pokrojonego kurczaka, usmażoną cebulę (bez tłuszczu), pół surowej cebuli (również posiekanej), jajko, odciśniętą bułkę i przyprawy. Wszystko mielimy blenderem (można użyć maszynki do mięsa). Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Odradzam zamianę bułki kajzerki na bułkę tartą, gdyż kotleciki mogą wyjść suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz