piątek, 6 czerwca 2014

Zupa z kalarepy


Składniki:
1 kalarepa
4 niewielkie ziemniaki
4 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
mała cebula
vegeta
sól, pieprz
jarzynka
można także dodać inne warzywa: marchewka, pietruszka itp.

Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy ją wodą (ok. 5 szklanek), dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną całą cebulę, doprawiamy vegetą, jarzynką i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy ocet i cukier, doprawiamy do smaku. Na koniec śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka - już nie gotujemy, bo śmietana się zwarzy. Zupę można ugotować także na gotowym rosole z mięsa - będzie smaczniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz