środa, 9 lipca 2014

Francuskie rurki z bitą śmietaną



Składniki:
gotowe ciasto francuskie
250 - 300 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
cukier do posypania

Gotowe ciasto francuskie (schłodzone w lodówce) dzielimy na paski o grubości 1,5 - 2 cm. Foremki smarujemy margaryną i nawijamy na nie ciasto. Paski muszą zachodzić na siebie by rurki były szczelne. łączenia smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami w dół. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 min. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek. Gdy rurki wystygną napełniamy je bitą śmietaną używając do tego szprycy. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan-fix zmieszany z cukrem pudrem i dalej ubijamy, aż będzie sztywna. Napełniamy rurki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz