piątek, 20 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami


Najlepszy sernik na zimno jaki do tej pory jadłam. Obecnie jest sezon na truskawki, a że miałam ich sporo w zapasie postanowiłam zrobić te cudeńko. Można użyć także innych owoców, ale z truskawkami to już chyba klasyka :) Ja użyłam do jego zrobienia zwykłego sera białego w kostkach i moim zdaniem taki jest najlepszy pomimo tego, że trzeba go mielić warto się trochę potrudzić. Przepis znalazłam na tej stronce klik z moimi małymi modyfikacjami. W mojej rodzinie smakował wszystkim...

Składniki:
80 dag białego sera w kostce
250 g masła roślinnego
1 szklanka cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego (1 op. = 16 g)
5 jaj
ok. 3 łyżki żelatyny (należy ją rozpuścić w pół szklance zimnej wody)
1 szkl mleka

biszkopty (niekoniecznie)
esencja waniliowa
galaretka truskawkowa
truskawki


Biały ser mielimy maszynką. Miękkie masło, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz 5 żółtek ucierami mikserem. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo ser biały. Do gorącego, przegotowanego mleka wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dobrze mieszamy trzepaczką, aż żelatyna się rozpuści - nie gotujemy!. Gorące mleko z żelatyną powolutku wlewamy do sera cały czas miksując. Dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy esencje waniliową, można także dodać rodzynki. Ubijamy na sztywno 5 białek i wolno łączymy z serem - najlepiej ręcznie. Blaszkę wykładamy biszkoptami i wylewamy na nie masę serową, odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie dekorujemy wierzch owocami i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu - ponownie odstawiamy do lodówki. Gotowe:)



1 komentarz:

  1. Sernik wyśmienity,niebo w gębie.Warto zaskoczyć gości takim rarytasem.Polecam!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń