niedziela, 13 lipca 2014

Tarte buraczki


Najlepszy przepis na tarte buraczki, ten kto je zrobi napewno nie pożałuje:) U mnie w rodzinie wszystkim smakują... Robię je już od kilku lat i zawsze smakują wybornie. Nie wiem skąd mam przepis, ale kilka lat temu znalazłam go w mojej książce z przepisami.

Składniki:
6 kg buraków
zalewa:
6 szklanek wody
0,5 kg cukru
1 szklanka octu
15 ziaren pieprzu czarnego
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku

Buraki ugotować w wodzie ok. 1 godz. Obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać trochę soli. Składniki zalewy gotować ok 5 minut, następnie ostudzić ją i wymięszać z buraczkami. Odstawić całość na 24 godziny (mogą stać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie odcisnąć buraczki i powkładać je do umytych słoików (czosnek i liście należy wyjąć). Pasteryzować ok. 15-20 min. Następnie odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz