piątek, 12 czerwca 2015

Sernik na zimno z domową galaretką truskawkową


Właśnie nastał sezon na truskawki, a gdy są truskawki to nie może zabraknąć sernika na zimno:) W tym roku truskawki są bardzo czerwone i słodziutkie, a to za sprawą tej pięknej pogody za oknem. Więc cieszmy się nimi póki jeszcze są, bo sezon na nie jest dość krótki. Ja ze swoich owoców zrobiłam sernik z domową galaretką, choć wyglądem przypomina raczej mus. Jest naprawdę pyszny.

Składniki na masę serową:
40 dag białego sera w kostce
125 g masła 
0,5 szklanki cukru kryształu
1 op. cukru waniliowego (1 op. = 16 g)
3 jaja
ok. 1,5 łyżki żelatyny (należy ją rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody)
0,5 szklanki mleka
1 łyżka esencji waniliowej

Składniki na galaretkę truskawkową:
500 g truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
biszkopty
truskawki

Biały ser mielimy maszynką. Miękkie masło, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz 3 żółtka ucieramy mikserem. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo biały ser. Do gorącego, przegotowanego mleka wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dobrze mieszamy trzepaczką, aż żelatyna się rozpuści - nie gotujemy!. Gorące mleko z żelatyną powolutku wlewamy do sera cały czas miksując. Dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy esencje waniliową, można także dodać rodzynki. Ubijamy na sztywno 3 białka i wolno łączymy z serem - najlepiej ręcznie. Tortownicę wykładamy biszkoptami i wylewamy na nie masę serową, odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Do małego garnuszka dajemy żelatynę i cztery łyżki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. W drugim garnuszku mieszamy owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika następnie lekko przecieramy przez  sitko (suche owoce mają zostać na sitku). Żelatynę podgrzewamy, by tylko się rozpuściła i dodajemy ją do przetartych owoców. Mieszamy, by nie powstały grudki. Odstawiamy do lodówki, by lekko stężała.
Na stężały już sernik układamy pokrojone na pół truskawki i zalewamy je lekko stężałą galaretką. Odstawiamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz