czwartek, 14 maja 2015

Drożdżówki z jabłkami


Niezwykle puszyste i mięciutkie drożdżówki, poprzednio robione z serem, tym razem z prażonymi jabłkami. Jabłka ze słoika możemy zastąpić zwykłymi. Polecam, są mega pyszne:)


Składniki:
300g mąki pszennej
150ml mleka
25g drożdży
50g cukru
40g stopionego masła
3 żółtka

Nadzienie:
pół słoika litrowego startych jabłek
3 łyżki cukru
cynamon

Drożdże łączymy z połową mleka (podgrzanego do około 40 stopni), 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe mleko (również podgrzane), mąkę, cukier, żółtka i stopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne i niezbyt gęste ciasto które następnie przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. 
Do jabłek dodajemy cukier, cynamon i zagotowujemy, chwilę prażymy, by nadmiar soku odparował. Studzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 7 mm. Jabłka rozsmarowujemy na połowie ciasta i przykrywamy je drugą połową ciasta. Nowo powstały prostokąt kroimy na 8 - 9 pasków. Każdy z nich skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki zostawiamy na około 20 minut by ciasto ponownie wyrosło a następnie smarujemy je białkiem. 
Drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 17 minut. Ostudzone lukrujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz