środa, 27 maja 2015

Sernik z musem czekoladowym


Mega czekoladowy serniczek z musem - zdecydowanie tylko dla wielbicieli czekolady. Bardzo wykwintny i elegancki deser, dość łatwy do zrobienia, gdyż spód ciasta to pokruszone ciasteczka Oreo. Mazisty sernik pieczony w kąpieli wodnej w połączeniu z puszystym musem czekoladowym tworzy naprawdę zgrany duet. Polecam.


Składniki na spód:
160 g ciasteczek Oreo
30 g roztopionego masła

Składniki na sernik:
500 g twarogu z wiaderka
250 ml śmietany kremówki 36% (może być także 30%)
3 jajka
3/4 szklanki cukru 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki pszennej

Składniki na mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady 
1 łyżka likieru kawowego (amaretto lub wódki)
3 łyżki gorącej wody
30 g rozpuszczonego masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
50 g cukru 
100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Ciasteczka wraz z nadzieniem i masłem zmiksować w blenderze, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Ciasteczka wsypać do formy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Następnie masę wylać na spód ciasteczkowy. Formę umieścić w większym naczyniu z wysokimi bokami, tak by zmieściła się do niego nasza forma z sernikiem. Zagotować wodę w czajniku i wlać do naczynia gorącą wodę - tyle, by sięgała do połowy formy z ciastem. Najlepiej robić to już w rozgrzanym piekarniku. Sernik piec w 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i chłodny wstawić do lodówki.
Do szklanej miski dać połamaną czekoladę, alkohol, roztopione masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżka po łyżce cukru. Powinna powstać sztywna piana. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka i dobrze wymieszać. Dodać połowę piany z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Osobno ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać ją do masy czekoladowej - delikatnie wymieszać, dodając także resztę piany z białek. Powstały mus czekolady wyłożyć na zimny sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na około 12 godzin. 


źródło: Moje wypieki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz