poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe z kremem


Kolejne ciasto z mojego ulubionego bloga Pani Doroty. Zmniejszyłam tylko ilość dodanej czekolady. Sam skład ciasta przypomina mi ciasto na mufinki i tak też smakuje - jest bardzo wilgotne. Krem jest również czekoladowy, a całe ciasto jest raczej wytrawne, dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam.
źródło: Moje wypieki

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru 
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (może być rozpuszczalna)

Przygotować dwie większe miski. Do jednej wsypujemy przesianą mąkę i kakao oraz cukier sodę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie całość mieszamy. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli: maślankę, olej, jajka i wanilię. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną (lub mikserem) do połączenia się składników następnie wsypujemy powoli składniki suche i dalej mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Powoli wlewamy gorącą kawę, cały czas mieszając. Masę dzielimy na pół, tortownice wyłkładamy papierem (sam dół), boki smarujemy tłuszczem i przelewamy do obydwóch tortownic masę (jeśli mamy tylko jedną foremkę to najpierw pieczemy jedną część, a następnie drugą - ja tak piekłam). Piec w temp. 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na krem:
115 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
5 łyżek gorącej wody
1 łyżka rumu lub wódki
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%

Do szklanej miski dajemy połamaną czekoladę, kakao, wodę i alkohol i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą jasną masę, następnie powoli wlewamy do żółtek roztopioną czekoladę (może być ciepła), cały czas miksując. Ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy je do masy czekoladowej mieszając łyżką. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i również dodajemy ją do kremu czekoladowego powoli mieszając do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy ciasto wystygnie przekładamy go kremem czekoladowym i polewamy polewą (można to zrobić na drugi dzień).

Składniki na polewę:
70 g mlecznej czekolady
55 g gorzkiej czekolady
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
80 g śmietany kremówki 30% lub 36%

Do garnuszka wlewamy śmietanę i doprowadzamy ją do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę oraz kawę. Odstawiamy do rozpuszczenia się składników - jeszcze ciepłą polewamy ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz